Suikerziekte bij de kat

Er werd suikerziekte vastgesteld bij uw kat. U bent hiervan geschrokken. Weet dat u er niet alleen voor staat en dat jaarlijks vele katteneigenaren hetzelfde als u meemaken. Er wordt geschat dat ongeveer tussen 1 op 100 en 1 op 500 katten suikerziekte ontwikkelen. Gelukkig kan deze aandoening perfect behandeld worden.

Wat is suikerziekte precies?

Bij de vertering in de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouwstenen. De koolhydraten worden in de darmen voornamelijk afgebroken tot een suiker dat glucose wordt genoemd. Glucose wordt vanuit de darm in het bloed opgenomen en na een maaltijd stijgt dus het aanbod van glucose vanuit de darm aan het bloed.

Voor de lichaamscellen is glucose bijna onmisbaar, niet alleen als bouwsteen maar ook als brandstof. De spiercellen en vetcellen nemen alleen glucose uit het bloed op als ze daartoe door het hormoon insuline zijn aangezet. Insuline, dat wordt gemaakt door bepaalde cellen in de alvleesklier (pancreas), zorgt er dus voor dat deze lichaamscellen voldoende glucose kunnen opnemen en bovendien zorgt insuline er zo voor dat het glucosegehalte in het bloed binnen nauwe grenzen blijft.

Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose in het bloed achter en is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is dus het glucosegehalte in het bloed, ook wel het bloedsuikergehalte genoemd, verhoogd. Veel lichaamscellen daarentegen hebben bij een tekort aan insuline juist een gebrek aan de brandstof en bouwsteen glucose.

Kan een dier genezen van suikerziekte?

De oorzaak van het ontstaan van suikerziekte kan niet altijd worden weggenomen. Meestal kan het dier door een regelmatig leefpatroon en door behandeling met insuline toch een vrijwel normaal leven leiden. De behandeling vraagt van de eigenaar wel een zekere discipline, zowel voor de voeding als voor de medicatie. In uitzonderlijke gevallen is de suikerziekte bij de kat van voorbijgaande aard. Deze dieren gaan in remissie. Het is belangrijk dergelijke dieren goed op te volgen want ze kunnen na een poosje toch terug suikerziekte ontwikkelen.